Snídáte doma, nebo za peníze?

Před několika lety jsme u piva narazili na jedno zajímavé téma, které probudilo naše vášně více než politika. Politika je oproti tomu slabý odvar, u té se vždy shodneme, že před volbami slibují politici něco jiného, než po volbách dělají. Ale otázka, zda snídáme doma, nebo „za peníze“, vedla k neskutečně žhavé diskuzi. Názorová smršť nás rozdělila na dvě skupiny. Na ty, kteří snídají v práci „za peníze“, a na ty, kteří snídají doma.

Nestranný pozorovatel by hned poznal, kdo kde pracuje a na jaké pozici. Zda má zaměstnání nebo práci. Jestli pracuje rukama nebo hlavou. Osobně jsem na tom neviděl nic špatného – na „snídani za peníze“. Jestli sedím u PC a čtu maily s rohlíkem v ruce, nebo přemýšlím nad 3D modelem nějaké konstrukce a v klidu si koušu.  Moji náplň práce to nijak neovlivňovalo a můj výkon v zaměstnání také narušen nebyl.

Zato náš kamarád, největší namítač, nekompromisně argumentoval proti snídání v pracovní době. A čím víc měl v sobě piv, tím víc byl proti. Až přišel čas „uspávacího panáčku“ a byl klid. Rozprostřelo se ticho u stolu, které jen znamenalo, že argumentoval tak silně a nekompromisně, že se ostatní přestali dělit o své názory. Když je ticho a nikdo vás neruší, máte čas a prostor přemýšlet.

Zamyslel jsem se nad mou snídaní. A stojím si dál za svým, že můj pracovní výkon a výsledky snídání v práci neovlivní. Pokud bych musel vypnout nějaký stroj a svou práci bych přerušil, bylo by to jiné. Otázkou však je, zda jde jen o můj pracovní výkon. Nejde náhodou o víc? O to, jak to ovlivní mé pocity a můj den? Jaký to má vliv na můj život a mé zdraví? Není to jen snídaně, ale i svačina a oběd. Pro někoho možná i další svačina. Nakonec zůstane jen jedno jídlo, které si vychutnáme v klidu (teda pokud během toho nelítáte kolem dětí).

Možná, že trochu přeháním, ale spousta lidí takto žije. Všechny tyto „drobnosti“ se odráží v našem životě. Podle toho se také cítíme a to ve mně zrovna pocit štěstí nevyvolává. Přestože máte pauzu, většinou se dál probírají pracovní záležitosti. Oběd v závodní jídelně někdy vypadá opravdu jako závod. Někteří strávníci to do sebe hrnou pod tlakem, div, že nezapomínají kousat. Podle toho vypadá i jejich zažívání a postavy k pohledání. To není nejlepší přístup k našemu zdraví.

Zkuste se nasnídat doma v klidu, a pak v práci „za peníze“. Uvidíte, že v tom rozdíl přeci jen je. Je to jiný pocit jít do práce už nasnídaný a připravený, než když v průběhu snídaně řešíte pracovní záležitosti. Když to zkusíte jednou, možná to tak nepocítíte. Ale z dlouhodobého hlediska to na vás bude mít pozitivní vliv. Pokud vás pak nebude víc drtit neustálé dohánění pracovní docházky, ale o tom třeba někdy příště.

Zdeněk Foret
Jsem tu, a tak se snažím.... zde je pár slov o mně>>
Komentáře