Tato stránka se věnuje tomu, co doma s dětmi (a někdy i bez nich) čteme. Privilegium vybrat knihy i napsat jednotlivé recenze jsem milostivě udělil mé milované manželce. Nejedná se ale o recenze jako takové. Spíše o krátkou charakteristiku knih a k tomu přidané subjektivní názory a pocity ze čtení v kombinaci s tím, jak na knížku reagovaly naše děti. Uvádět budeme jen knihy, které se nám nebo našim holčičkám líbily, a mohly by se tak stát inspirací nebo tipem na knihu i pro vaše děti.

Prohlížej si, hledej, směj se

Jestli to máte doma taky tak, že knížka bez obrázků není žádná pořádná knížka (pro mého muže to platí dodnes), tak pro vás mám jeden skvělý tip. Prohlížej si, hledej, směj se je totiž knížka čistě obrázková. Doporučila mi ji kamarádka, když byl Sofince asi rok a půl. Dcera z ní tehdy byla nadšená a často v ní listovala i sama. A my s manželem taktéž. Prostě nás bavilo objevovat na těch dvacetkrát prohlédnutých obrázcích pořád něco nového. Teď už v ní listuje Jasmínka a není z ní nadšená o nic méně. Na knížce už je to sice znát, má ohnuté roky a několik natržených stránek, ale to jen znamená, že alespoň plní svůj účel.

Kniha je tematicky rozdělená do tří částí – ukazuje dění na venkově, na ulici a u vody. Děti se tak mohou dozvědět, čím je každé z těchto prostředí charakteristické. Každá dvoustrana představuje „živý“ obrázek, na němž je zachyceno množství různých lidí, zvířat, budov, přírodních scenérií a hlavně veselých situací (např. v ohradě stojí fialová kráva a vy si až po chvilce všimnete, že kousek dál si kráčí malý klučina s kyblíčkem fialové barvy, nebo vidíte pána, který stojí na žebříku, pracně trhá třešně ze stromu a kosi mu je zatím za jeho zády tajně ujídají z přepravky).

Vyobrazené příhody navíc dávají dostatek prostoru k tomu, abyste si s dětmi mohli povídat, vysvětlovat a klidně i vymýšlet, proč nebo jak mohlo k dané situaci dojít (poslední jmenované holky opravdu baví). Kniha poskytne dětem nové, zajímavé informace, rozšíří povědomí o tom, co všechno se může odehrávat kolem nás, a hlavně je opravdu pobaví. Stačí se jen dívat, hledat souvislosti a smát se – přesně, jak napovídá název knihy.